it’s always rum o’clock in bundaberg

bundaberg rum

10/3 – ik had nood aan wat slaap precies, want ik word niet wakker van mijn wekker. tot ongenoegen van enkele kamergenootjes uiteraard …

we chillen wat in de hostel, babbelen met de belgische dames die we in brisbane leerden kennen, maken nog eens een sommetje van al onze kosten (we staan er beter voor dan we dachten) en nemen dan de greyhound naar bundaberg.

onze hostel daar is een beetje bizar. lijkt meer op een kazerne dan een hostel, maar soit. bundaberg is blijkbaar een plek waar veel mensen komen om farmwork te doen. en dus niet voor de gezelligheid.

we werken snel wat noodles weg en krijgen een lift naar ‘mon repos’ samen met lenny, een duitser die ook niet moet weten van de party-backpackers. het is een centrum dat alles doet voor het behoud van turtles (neen, geen ninja shizzles daar). we kunnen er een ‘turtle hatching’ meemaken… maar niet voor we een intro-filmpje te zien krijgen. ik krijg op een bepaald moment toch medelijden met de schildpadden; ik zou er niet van moeten weten als er 30 toeristen rond mij staan te kijken tijdens mijn bevalling!
maar soit, op een bepaald moment wordt onze groep geroepen en maken we een korte wandeling op het strand. om dan in een cirkel te gaan staan rond een nest schildpadjes die uit het zand geboren worden! mega-schattig die kleine beestjes. we zien ook hoe ze 1 voor 1 hun weg vinden naar de zee. hoewel een aantal wel omvallen en terug op hun poten moeten gezet worden. cutie pies!

na de turtle hatching zoeken we op de parking een rit naar huis. “vraag jij dat maar evelien, je doet dat goed!” ok dan … een stel oudere, vriendelijke amerikanen brengt ons uiteindelijk terug naar bundaberg centrum. merci!

we nemen afscheid van lenny, die vannacht in een tent slaapt omdat hij geen 30 dollar aan een hostel wil spenderen. ff voelen we ons verwend …

11/3 – het plan was om vandaag naar de rum distillery te gaan, maar we houden het toch maar op een rustig dagje in de hostel. als we boodschappen willen gaan doen belanden we per ongeluk in een shopping mall, dus onze dag is plots goed gevuld :-) we hebben voor het eerst ook een echte oven in de hostel, dus gaan we voor diepvriespizza!

12/3 – vandaag krijgen we een rondleiding in de distillery. en omdat het een ‘factory floor’ is moeten we andere schoenen aan. ahja, want flip flops zijn niet veilig! we krijgen (bijna) het volledige proces te zien. van molasses, naar distillatie, naar rusten in grote en kleine vaten, tot zelfs de botteling. best interessant, maar de tasting is toch het leukste deel :-) we proeven onder andere heel lekkere bundaberg royal liqueur, een combinatie van rum met chocolade, koffie en een heleboel andere lekker dingen.

en omdat we ‘on a roll’ zijn, versieren we ook hier een lift terug naar de hostel. dankuwel dames! ook qua voedzaam eten zijn we on a roll, dus gaan we vandaag voor pannenkoekenmix als avondmaal :-s njammie!

’s avonds nemen we de greyhound bus naar airlie beach. een overnight bus waar we 12u op zitten … oh the horror! bijna niet geslapen, maar wel een nacht hostel uitgespaard …