veggie ossobuco?

Begin daar maar eens aan; leren koken op je 27ste & het jezelf nog moeilijker maken door het vegetarisch te willen doen. Met de hulp van Tim Ferriss zijn ‘4-hour chef‘ (it’s not just about cooking) & een beetje improvisatie moet dat lukken!?

Anyways, het eerste recept in zijn boek is Ossobuco, dus mocht ik al onmiddellijk een alternatief zoeken. Quorn-blokjes, dacht ik dan maar, want daar kan je echt vanalles mee doen.

Zo ging ik op maandagavond boodschappen doen. En daar komt dan ook de eerste learning van: als je ‘s avonds gaat zwemmen, daarna nog boodschappen moet doen & dan een gerecht wil bereiden dat 2u in de oven moet, dan krijg je pas laat iets te eten. Onthouden voor de volgende keer!

Wat hieronder volgt is een mengeling van de Tim zijn recept en wat ik er bij uitgevonden heb …
(excuses voor de foto’s  > ‘t was al laat en mijn keuken is niet zo goed verlicht)

veggie ossobuco? - around-the-house -Wat ik nog niet had, maar wel nodig had voor dit recept was een stoofpot. Heb deze gekocht in Carrefour voor 30 euro. Mijn keuken (en ik) zien er onmiddellijk een pak professioneler uit!
veggie ossobuco? - around-the-house -Wat Tim ook aanraadt is om een ‘PanSaver’ of kookzak te gebruiken in je pot. Dan heb je niet zoveel opkuis en kan je restjes snel in de ijskast opslaan. Lijkt me handig, maar niet zo goed voor het milieu. En die die ik in Carrefour gekocht heb zijn toch te klein … ik heb het dus zonder gedaan.

veggie ossobuco? - around-the-house -Blijkbaar ook belangrijk om al je spullen te verzamelen voor je begint. Kwestie van later niet in paniek te schieten als je eten op het vuur staat en je merkt dat je toch geen extra-virgin-olive-oil (ofte bljkbaar EVOO) binnen handbereik hebt … kookblunder!

Bij mij was dat dus: EVOO, witte wijn, zout, peper, knoflookpoeder, blik tomaten, wortels, blokjes quorn, nieuwe stoofpot, groot mes & snijblok. En meer is er niet nodig voor een (veggie-)ossobuco blijkbaar.

veggie ossobuco? - around-the-house -Een tip voor wie een kleine oven heeft: haal je glazen schaal er al uit en plaats het roostertje gewoon op de bodem. Aangezien mijn nieuwe stofpot te groot is om rond te draaien voorkom ik zo dat mijn oven gefrustreerd raakt.
veggie ossobuco? - around-the-house -Maar soit, op naar het echte koken dus …  De Tim zijn recept zegt om ‘een hoopje wortelen’ te nemen. Ik heb er 5 gebruikt. Gewoon om te zorgen dat de onderkant van de stoofpot bedekt werd. Hier komen straks de quorn-stukjes op te liggen.
Zo dus :-) Gewoon inkappen! Ik heb 2 pakjes gebruikt.
veggie ossobuco? - around-the-house -Giet daar het blik tomaten over uit, voeg ‘wat’ zout, peper & olijfolie toe & vul op met ongeveer 1/3 fles witte wijn. Tot het meeste van je quorn bedekt is, maar niet volledig.
Et voila, nu mag dit 2u in de oven. Of, als je net als mij een oven hebt waar geen 5 cijfertjes op kunnen, dan 2 keer 60 minuten :-D

Natuurlijk, als je net ging zwemmen en het 22u wordt eer je eten zal krijgen, voorzie je best een tussendoortje om de maag te vullen!

En voor de mensen met trust-issues (ik niet hoor, nono): je kan gerust na 1,5u eens kijken of alles er nog OK uitziet. Maar met stoven kan je weinig verkeerd doen heb ik me laten vertellen/lezen.

En wat hebben we geleerd vandaag?

  • ‘t was een goede eerste poging
  • volgende keer de wortels wat kleiner snijden, want nu zijn ‘t gewoon grote brokken wortel die je moet opeten
  • peterselie kopen om als decoratie te gebruiken (zoals Jeroentje hier doet)
  • een beetje pasta bij serveren, want alles smaakt beter met pasta :-) (ook gepikt van de Jeroen trouwens)
  • eventueel de quorn eerst kruiden, want vlees geeft het recept op zich al smaak, maar quorn niet
  • volgende keer niet voor 4 personen koken, maar voor 2, dan kan ik de dag erna nog eens proberen met de learnings!

Zo, dat was poging nummer 1. Tijd om te slapen nu, met een volle maag …