Die keer dat ik mijn ID verloor

Ik excuseer mij al op voorhand. Het wordt weer een lange post ;-)

Vorige week was ik weeral op reis. Ja, weeral! Deze keer ging de reis naar Spanje, op bezoek bij Dante die stage loopt in Alcoi.

Veel gezien, veel gedaan en vooral veel rondgelopen. We gingen onder andere naar Alicante, Valenica, Murcia, Jaen, Granada (Alhambra) en reden ook even naar de Sierra Nevada om in de sneeuw te spelen. De leukste foto’s zie je hier onder.

Maar waar ik eigenlijk wil over schrijven zijn de laatste dagen. Op zaterdag ben ik namelijk mijn identiteitskaart kwijt geraakt (mijn eigen domme schuld, dus hoe dat gebeurd is houd ik voor mezelf :-p) Maar op de Ryanair site staat expliciet dat je zonder identiteitskaart niet op de vlieger geraakt.

Achteraf bekeken kon ik er nog goed mee lachen dat ik misschien nog enkele dagen in Spanje vastzat, Oudejaar niet thuis kon vieren en ik misschien een nieuw ticket moest betalen … Zelfs toen ik naar huis belde en mijn vader mij half uitlachte kon ik er nog mee lachen!

Zaterdag

Maar goed, wij onmiddellijk beginnen denken: naar de politie gaan/ambassade bellen/nieuw ID laten maken/nieuw ID opsturen etc. Ook even twitterhulp gevraagd (nog bedankt trouwens voor de vele antwoorden) en daar kreeg ik ongeveer dezelfde antwoorden.

Daar kwam nog bij dat Dante de zaterdagnacht (na een feestje) merkte dat hij zijn sleutels kwijt was en we dus het appartement niet meer binnen konden. Toevallig had Philippe zijn ID daar laten liggen (kwestie van het ook niet te verliezen ;-) en konden we zondag dus nog naar Alicante rijden om de reservesleutels op te halen …

Snel naar Marcelita gebeld om bij haar te mogen slapen en 3 uur later opnieuw opstaan om een hele dag alles te regelen.

Zondag

Na het ontbijt even gebeld naar het consulaat en de Ryanair klantendienst, maar aangezien het weekend was waren die natuurlijk niet echt behulpzaam! De klantendienst van Ryanair (computerstem) sprak trouwens zo snel dat zelfs Marcella die Spaans spreekt als moedertaal er geen bal van verstond!

Het grote probleem was dat ik pas zaterdagavond gemerkt had dat ik mijn ID niet meer bijhad en ik de maandagochtend om 7u al op de vlieger moest.

Dan maar naar de policia en een aangifte gedaan van het verlies van mijn ID. Daar zeiden ze dat ik zowieso zonder ID niet op de vlieger zou geraken … Ook op de luchthaven in Alicante, zowel bij de algemene informatie als bij Ryanair zelf, zeiden ze dat ik maar een nieuwe vlucht moest boeken nadat ik papieren kreeg van het consulaat.

Ondertussen had ik alles verzameld wat ik van identificatie bijhad: een kopie van mijn ID, uitprint van de gegevens op mijn ID, rijbewijs, VISA, zelfs mijn Artevelde studentenkaart ging ik als bewijs geven indien nodig ;-)

Na het (hopelijk) laatste avondmaal in Spanje toch maar gaan slapen om alweer 3 uur later op te staan om op de luchthaven van Alicante mijn droevigste gezicht te gaan opzetten.

Maandag

Ik had ondertussen al 500 plannen gesmeed, maar mijn compagnie was er niet echt mee akkoord :-) Toch maar gewoon geprobeerd met het bewijsje van verlies + uitdraai van mijn ID en na het tonen van mijn rijbewijs was er blijkbaar geen probleem. Maar vieren kon ik pas toen ik effectief op het vliegtuig zat!

Toch weer eens veel geluk gehad denk ik dan! Het was dus wel een avontuur. Zo eentje van ‘weet je nog die keer dat Evelien haar ID kwijt gespeeld is in Spanje?’