een pre-midlife crisis, hoe doe je dat?

wel, ik leg het hier uit … maar hou je vast, want het kan een tijdje duren ;-)
er zijn 5 stappen in het proces, waarvan geen enkel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek … enkel op mijn eigen ervaringen.

stap 1 / het besef

het begon eind 2012, toen ik besefte dat ik geen voldoening meer haalde uit de job die ik toen had (mijn eerst job ooit trouwens). ik werkte nog super graag samen met de collega’s, maar op t einde van de dag was dat gewoon niet voldoende. en als je geen nut meer ziet in het ding waar je elke dag (meer dan) 8u mee bezig bent, dan moet er iets veranderen.

stap 2 / een plan

een heel slimme mens raadde me toen aan om na te denken over waar ik binnen 3 jaar wou staan, hoe ik daar kon geraken, en wat daar voor nodig was.
toen zagen mijn antwoorden er zo uit:

binnen 3 jaar wil ik (1) minstens 1 of 2 kinderen hebben, (2) mijn eigen baas zijn, (3) de vrijheid hebben om een aantal maanden per jaar ergens anders te wonen en toch nog mijn job te kunnen doen.

stap 3 / de uitvoering

zo ben ik in november 2012 gestart als zelfstandige in bijberoep om te kijken wat dat allemaal inhield en waar het naartoe kon gaan. en omdat ik bij mijn toenmalige job nooit genoeg tijd en energie zou overhouden om mijn bijberoep te doen slagen, besliste ik om een nieuwe job te zoeken. die heb ik na heel wat soulsearching ook gevonden en in maart 2013 heb ik de switch gemaakt.

ondertussen, in april 2013, kwam ik tot het besef dat ik ooit oud zou worden :-) (dat krijg je dan als je een aantal maanden hard nadenkt over de toekomst). niet dat ik me toen (of nu) al oud voelde. maar ik besefte dat ik nog veel wou doen voor mijn 30ste …

en omdat ik een deadline nodig heb om ook maar iets gedaan te krijgen, beloofde ik mezelf om 1 jaar zot te doen. 1 jaar om mijn dromen waar te maken en gekke dingen te doen. om alles te doen waar ik anders spijt van zou hebben.

zo maakte ik in april 2013 een lijstje van dingen die ik nog wou doen voor april 2014. mijn bucket list zeg maar.

zangles volgen

check! deze is niet enkel voor mezelf, maar ook voor de mensen rondom mij ;-) ja, ik zing super graag! in de auto, in de living, achter mijn computer, etc. overal behalve de douche eigenlijk. maar, er wordt mij wel vaak verteld dat ik er niks van kan … dus wou ik heel graag beter leren zingen. en dankzij de fantastische annelies buyssens ben ik daar nu mee bezig.

een tattoo plaatsen

check! jawel, in november heb ik een tattoo laten plaatsen! zotte dinges, denk je? eigenlijk niet. het speelde al langer door mijn hoofd hoor. ik wist al een 5-tal jaar dat ik ooit een tattoo zou laten plaatsen, als het genoeg betekenis had …
nu aspireer ik al een aantal jaar om volgens het holstee manifesto te leven. en aangezien ik eindelijk doe wat daar in staat leek het mij gepast om de eerste zin ervan te laten plaatsen. zo heb ik dus ‘this is my life.’ op mijn rug staan. en word ik er elke dag aan herinnerd dat ik mijn leven moet leven zoals ik het wil en er gewoon moet voor gaan!

een extra taal leren

ben ik mee bezig :-) deze had ik wat op de achtergrond laten liggen. en onlangs besefte ik dat het moeilijk zou worden om voor april 2014 nog een extra taal te leren. tot ik het fantastische idee kreeg om … JavaScript te leren. dat is ook een taal ;-) en komt altijd van pas!

een grote reis maken

komt in orde! ik droom er al heel lang van om gewoon op reis te vertrekken, zonder plan, zonder te weten waar ik ga eindigen & de reis van mijn leven mee te maken. origineel wou ik naar zuid-oost-azie vertrekken, maar het is autralie geworden (why not? :-) en zo ga ik van begin januari tem eind april op reis naar australie. zonder groot plan, just go with the flow i guess :-)

leren schieten met een pistool

waarom? je kan nooit voorbereid genoeg zijn op de zombie apocalyps! hier heb ik momenteel nog geen werk van gemaakt, maar dat komt wel goed.

mijn eigen baas worden

ben ik nog aan het evalueren :-) ik ben al sinds november 2012 zelfstandige in bijberoep en origineel was het plan om een vaste job te houden tot ik zeker was dat ik voldoende inkomen uit mijn bijberoep kon halen. maar mijn bedenkingen van april & het feit dat ik niet op mijn plaats zat bij mijn 2de job hebben er voor gezorgd dat ik toch mijn job opgezegd heb (remember holstee manifesto :-). en nu probeer ik via banaki.be om er iets van te maken. we shall see. lukt het niet, dan lukt het niet. at least i tried.

 

maar plannen zijn er natuurlijk om aangepast te worden … zo zijn er ondertussen nog een aantal sub-plannen bijgekomen waar ik dit jaar op wou focussen. goede gewoontes creëren nu ik de tijd heb, die dan hopelijk blijven plakken als het terug wat drukker wordt.

leren koken

jawel, ik woon al 9 jaar (inclusief studententijd) niet meer thuis en toch kan ik niet echt koken. begrijp me niet verkeerd; geef mij ingredienten & een recept en ik bak er wel iets van (snap j’em? ;-). maar ik kan gewoon niet de moeite opbrengen om aan het kookvuur te gaan staan. en dus heb ik de hulp ingeroepen van mijn lifehacking idool tim ferriss en zijn ‘the 4-hour chef’ boek. ik schrijf nog wel een aparte blogpost over dat koken, maar ik ben goed op weg :-)

sporten

wie mij een beetje kent begint nu spontaan te lachen … ik ben gelukkig gezegend met een goed metabolisme en heb dus nooit moeten sporten om op een bepaald gewicht te blijven, maar dat zorgt er ook voor dat ik geen conditie heb, niet lenig ben & geen spierkracht heb. daarom ben ik sinds dit jaar beginnen zwemmen, volg ik yogalessen & leer ik klimmen bij bleau.be. and i’m loving it :-)

een super tante zijn voor mijn nichtje

hoera! mijn nichtje is ondertussen al 5 maanden oud en ‘t is een echt schatje. omdat ik het belangrijk vind dat ik een super-tante word wil ik ook genoeg tijd met Lana spenderen. daarom ga ik zo vaak mogelijk op bezoek en babysit ik minstens 1 keer per week op haar. dat zijn momenten die ik voor geen geld wil missen.

minder zaken bezitten

waarom precies? dat lees je hier. bij een pre-midlife crisis hoort uiteraard een grote opruimbeurt. als maatschappij willen we tegenwoordig zo veel bezitten & proppen we onze huizen vol met zaken die we kopen en nooit gebruiken, of kopen en 1 keer per jaar nodig hebben. en omdat eigendom niet gelukkig maakt heb ik een grote opruimactie gedaan in alles wat ik bezit. want rust in huis, is rust in je hoofd. alle, bij mij toch alleszins :-)

bijkomende voordelen van de extra tijd die ik heb: ik ben nog nooit zo uitgeslapen geweest & mijn huisje lag er nooit zo proper bij.

stap 4 / what’s next?

origineel wou ik voltijds zelfstandige worden, maar daar ben ik al van afgestapt. niet per se voor de financiële zekerheid, hoewel dat zeker meespeelt. maar ik merk dat ik het toch mis om collega’s te hebben. idealiter kan ik dus part-time gaan werken bij een organisatie waar ik echt in geloof. en blijf ik daarnaast zelfstandige in bijberoep zodat ik de flexibiliteit van zelfstandigheid kan combineren met een vast inkomen.

stap 5 / en nu jij …

aan mijn ‘zot jaar’ ging uiteraard een grote berekening & inschatting vooraf. en ik zou het ook niet anders aanraden. en toch, als mensen mij zeggen dat ze jaloers zijn, of dat ze zo trots zijn dat ik dit doe, denk ik ‘ik doe niks dat een ander niet kan’. je moet gewoon weten wat je er voor wil opgeven (financieel dan vooral). en dan moet je goed het verschil begrijpen tussen iets wat ‘lastig’ zal zijn en iets wat een ‘probleem’ zal zijn. eens je daar echt over nadenkt, besef je dat er weinig dingen zijn die echt een probleem vormen.

1 COMMENT