krowaasje revisited

laatste keer zwemmen :-(

omdat ik maar tegen iedereen blijf zeggen dat ze eens naar kroatie moeten gaan … misschien iets praktischer worden en wat tips geven:

(1) bussen

qua openbaar vervoer moet je daar vooral op bussen rekenen. treinen rijden er wel, maar ik heb me laten vertellen dat ze nog trager & schaarser zijn dan de nmbs ;-)

de bussen worden trouwens niet door 1 organisatie geregeld, maar je hebt per stad een aantal verschillende busmaatschappijen. makkelijkste is om via deze site ongeveer uit te zoeken wat je moet doen & dan in je busstation meer info & tickets te vragen.

(2) logement

ik ben vooral in hostels gebleven. je zit daar heel comfortabel voor 15 euro/nacht. maar als je met meerdere bent kan je vaak ook in ‘apartmani’ (appartementen dus ;-) slapen. ofwel boek je op voorhand, ofwel ga je mee met een van de vele oudere mensen die je staan op te wachten als je uit de bus stapt.

(3) food

in supermarkten vind je vaak dezelfde merken als in belgie. daar geen probleem dus.

tenzij je vegetarier bent. dan vind je noch in de supermarkten, noch op restaurant een aanbod zoals we het hier gewoon zijn. de meeste restaurants hebben 2 pagina’s in hun menu: ‘meat dishes’ en ‘fish dishes’. je mag al blij zijn als ze een pizza margherita aanbieden. en ook in supermarkten heb ik geen soja/quorn/seitan-aanbod gevonden.

(4) zadar

met ryanair kan je makkelijk in zadar geraken. mooie uitvalsbasis om de rest van het land te zien. zadar zelf heeft, net als alle andere steden, een heel mooi ‘old town’ om rond te kuieren. zowel overdag als ‘s nachts :-) mijn aanrader? cliff jumpen of van de 10m hoge springplank springen! logeer je in de drunken monkey, dan kan je elke dag wel iemand van de staff vinden die mee wil.

(5) hvar

oh hvar. paradijs op aarde! mooie pitoreske haven, clubs, restaurants, strand, etc. het nieuwe saint-tropez heb ik me laten vertellen. het helvetia house is perfect gelegen, net achter dé straat waar alles gebeurt. doe zeker een uitstapje met een van de taxi-boten naar jerolim eiland (kleding optioneel). let op, want je wil misschien nooit meer weg.

(6) zwemmen en vissen

2 dingen die je overal mag doen (voor zover ik weet)! echt waar, heb je zin om in het water te springen? gewoon doen. zin om wat te vissen? gooi je lijn in het water.

(7) bergen

hoewel ik vooral aan de kust bleef, ben ik toch ook even landinwaarts geweest. iets wat de volgende keer wel meer mag. met de auto de bergen inrijden … staat nog op mijn to-do lijst!

(8) krka national park

vermijd ik als de pest volgende keer. complete toerist trap, maarja je hebt mensen die zo een dingen graag doen. naar t schijnt is plitvice authentieker en mooier. staat zeker ook op mijn to-do list!

(9) zet je op een steen aan het water

mijn absolute favoriete bezigheid: placeer je achterste op een random steen, op een verborgen strandje en besef hoe mooi het leven kan zijn. denk na over de zin van het leven & keer geïnspireerd terug naar huis!