lijstjestijd!

neen, ik heb het niet over lijstjestijd voor pukkelpop, hoewel ik uiteraard al lang mijn selectie heb doorgegeven :-) nee, ik hou van lijstjes! dus bij mij is het altijd lijstjestijd! hoera voor lijsten! yippie! ja, ik word heel vrolijk van lijstjes!

ik ga geen betoog houden over waarom iedereen lijstjes moet bijhouden, maar voor mij helpt dat om mijn hoofd leeg te houden.

anywho, los van een boodschappenlijstje, een to-do lijst, een bucket-list en duizenden andere lijsten heb ik er 2 waar ik al een tijdje aan bezig ben en die me al veel miserie gespaard hebben: een lijst van mijn maandelijkse kosten & een lijst van wat er in mijn valies moet als ik op reis ga :-)

intermezzo: ik weet dat dit allemaal vrij neurotisch klinkt, maar i don’t give a f***

centjes

ondertussen houd ik al bijna 2 jaar een lijst bij van mijn maandelijkse kosten. telkens er een factuur binnenkomt (bvb egw, verzekering, hypotheek, etc.) houd ik dat bij in een lijstje. dingen die maandelijks betaald worden in 1 kolom, dingen die jaarlijks betaald worden in een andere kolom. en dankzij wat excel-magic en een paar formules krijg ik dan een mooi overzicht van wat ik gemiddeld per maand uitgeef (en dus ook nodig heb). want ook zaken zoals mijn abonnement op EVA magazine, steun aan het hondenasiel, inschatting van reiskosten per jaar, etc. zet ik in die sheet.

is best handig ter voorbereiding van een pre-midlife-crisis! en nog belangrijker: eens je zo een overzicht hebt merk je dat je veel kosten eigenlijk kan schrappen.

travel-things

omdat ik graag op reis ga en niet graag dingen thuis vergeet, houd ik ook al een tijdje een lijst bij van wat ik in mijn valies moet stoppen. het is een hele lange lijst ondertussen, maar ze is vrij klein begonnen. telkens ik op reis ging en dacht ‘damn, dat ben ik vergeten’ schreef ik het op de lijst en ben het sindsdien nooit meer vergeten :-)

uiteraard gaat niet elk item mee op elke reis, maar het is een handige reminder om voor elke inpak-beurt even na te lezen! zo kon ik mijn huidige valies op 2 dagen inpakken en ben ik toch niks vergeten :-)

 

dus: hoera voor lijstjes!