‘t is lastig om vegetariër te zijn

There, I said it! Ik vind het elke dag lastiger en lastiger om vegetariër te zijn. Maar niet omdat ik niet aan het vlees kan weerstaan, neen. Gewoon omdat het zo vermoeiend is om steeds weer dezelfde vragen te beantwoorden!

Even duiden; ik ben vegetariër geworden omdat ik er vanuit een rationeel standpunt voor kies om geen vlees te eten; ik geloof in de waarden van het ‘vegetarisme’ (zowel de ecologische, ethische als gezondheidsredenen).

Vergelijk het maar met stemmen voor een politieke partij; je weet ook dat jouw stem alleen het verschil niet zal maken, maar je stemt toch omdat je gelooft in de waarden van die partij en er toe wil bijdragen. Je gaat misschien niet akkoord met alle waarden, maar voor het grootste deel kan je je er wel in vinden. En vanaf dan krijg je dus ook de stempel ‘socialist’ of ‘liberaal’, etc.

Maar ik heb het niet zo voor het label van ‘vegetariër’. Ja, ik gebruik het voor mijzelf omdat ik de keuze zo gemakkelijk kan uitleggen aan anderen, maar het brengt veel te veel discussie teweeg;

  • En eet je dan vis?
  • Waarom ben je eigenlijk vegetariër?
  • Je denkt toch niet dat er 1 koe minder gaat geslacht worden he?
  • Maar je draagt wel lederen schoenen?

En mijn favorieten:

  • Ja, dat vlees op uw bord is toch al dood hoor.
  • En wat doen we dan met al die koeien die gekweekt worden?

Het probleem met het label ‘vegetariër’ is dat we niet allemaal op dezelfde manier denken. Ik kies er bijvoorbeeld voor om wel stremsel en gelatine te eten, terwijl een ander daar misschien ‘strenger’ in is. En net daarin ligt mijn probleem; IK ben vegetariër geworden omdat IK geloof in die waarden en heb die keuze gemaakt voor MIJZELF en IK bepaal hoe ik die invul. Als ik beslis om wel stremsel te eten en wel lederen schoenen te dragen, dan doe ik dat toch gewoon? En mezelf geen vegetariër meer noemen lost ook niks op hoor. De vragen blijven dezelfde.

Ik doe mijn best om anderen zo weinig mogelijk te ‘belasten’ met mijn keuze en zal nooit iemand anders bekijken omdat ze vlees eten. Ik probeer zelfs niemand te overtuigen om ook vegetariër te worden! Maar dan begrijp ik niet dat sommige mensen zoveel problemen hebben met mijn keuze …

It’s my f**king choice he!

 

Zo, dat moest er even uit :-)